Den ultimata inredningsguiden för 2016

2016 blir året då inredningen tar en rejäl sväng åt andra hållet. Vi lämnar “ljust och fräscht” bakom oss och välkomnar det murriga och mysiga, vi tar naturen in i hemmet och överlag blir detta året då kvalité går före lyx och märke. Hemmet slungas tillbaka i tiden och det blir mer och mer praktiskt och till för att leva i, länge. Träpaneler, hantverk, robusta möbler i massivt trä och skrynkliga sängkläder blir allt mer vanliga i bostäderna. Här kommer den ultimata inredningsguiden för 2016, rum för rum, med bilder, tips och förhoppningsvis massa med inspiration.

 

Färgskalan/väggarna

Dags att våga måla väggarna i en mörkare kulör. Eftersom vi finner mycket av vår inspiration i naturen så tar vi även färgerna från den. Färger som kommer att vara poppis detta år är mörkgrått, mossgrönt, plommonlila, senapsgult, mörkt trä och marinblått. Känns det läskigt så kan man alltid måla en vägg i en djärvare kulör och behålla de andra i en vit eller varför inte ljusgrå nyans. Eller kanske ha en träpanel som går upp tre fjärdedelar av väggen. Då skapar man samma känsla men det blir lättare att ändra om man ångrar sig.

När vi ändå är inne på väggar så kan jag även nämna kommande tapettrender. Vräk på med en maffig tapet med stora motiv på en vägg och lämna de andra väggarna i en matchande färg. Observera att det inte blir lika påtagligt att du har en fondvägg om du målar de andra väggarna i tapetens mest påtagliga kulör. Har du en mossgrön tapet med stora blommor och blad så bör du undvika att måla de andra väggarna i vitt, måla de istället i mossgrönt. Då blir det en mildare övergång från tapeten till väggen. Fondtapeter är nämligen inte kommande trender detta år. Låt sedan färgerna i tapens motiv gå igen i detaljerna i rummet.

 

Köket/matplatsen

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 20.40.25

// Bild 1// Bild 2// Bild 3// Bild 4// Bild 5//

Sekelskiftesköket hänger kvar men i en mörkare färgskala. Marinblåa, ljus- eller mörkgråa skåpluckor kommer vara det vanligaste i hemmen i år. Mässingsknopparna följer med in i 2016 men vi börjar så småningom se allt fler inslag av läder på/som handtag/knoppar.

När det kommer till matplatsen så låter du den flytta in i köket och låt den ta plats. Ett stort robust träbord med många stolar även dem i mörkt trä. Skippa duken och låt bordets yta synas och bli lite slitet med tiden. Satsa på enkelt porslin och enkla glas och låt två eller en maffig/maffiga ljusstakar i gjutjärn eller borstad mässing, pryda bordet.

 

Sovrummet

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 20.48.21

// Bild 1// Bild 2// Bild 3// Bild 4// Bild 5// Bild 6//

Sänggavelns tid är över. Eftersom du har en så mörk vägg bakom sängen så finns det helt plötslig ingen anledning att ha kvar den. Detta kan kännas märkligt och man kan uppleva rummet som kyligare, men det är inte det som är tanken. Sängkappan kan sitta kvar och du kan istället för att ha sänggavel bulla upp med en mängd kuddar som du slänger lite slarvigt vid sängens huvudände.

Även täcket behöver inte ligga perfekt, kant i kant med sängen, det ska nämligen synas och bli tydligt att det är någon som bor här. Just därför är det snyggt med lite skrynkliga sängkläder helst i naturmaterial, som exempelvis lin.

Självklart  kan du ha en sänggavel men tänk på att den ska passa rummet i övrigt, kanske en stålställning eller en fin, gammal, sliten sänggavel i trä.

 

Badrummet

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 21.12.55

// Bild 1// Bild 2// Bild 3// Bild 4// Bild 5// Bild 6//

Bye, bye vit marmor och hej, hej svart marmor. Vit marmor i kombination med mässingsdetaljer har länge suttit på tapeten, men nu blir helt plötsligt svart det nya vita när det kommer till marmor och sten överlag. Svart marmor kan du ha i princip var som helst i ditt badrum, handfatet, badkaret, toalettlocket, väggarna eller golvet.

Precis som marmor har även fiskbensparkett varit väldigt populärt ett tag nu, och den hänger inte bara kvar utan förflyttar sig också upp på väggarna. Fiskbensmönstrat kakel eller sten på väggen är otroligt trendigt detta år detta år.

Har du svårt att finna plats åt alla krämer, schampoflaskor och sminkprodukter? Då blir detta året som låter du barvagnen rulla in. Barvagnen är en perfekt avlastningsyta, som är lätt att flytta på och dessutom är den snygg. På den kan du även placera en och annan liten växt som skänker liv till ditt badrum.

När det kommer till speglar så är den runda spegeln en klar favorit bland inredare. Den skänker en otrolig och svårslagen attityd till rummet.

 

Vardagsrummet

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 22.37.15

// Bild 1// Bild 2// Bild 3// Bild 4// Bild 5//

Vad finns det att säga om vardagsrummet mer än att du ska låta soffan vara rummets centrala punkt och säg hej då till hörnsoffan. Soffan som kommer representera vardagsrumstrenden 2016 är den antika sammetssoffan i en mustig färg. Dekorera sedan rummet utifrån den.

Har du en kakelugn i en annorlunda, lite mörkare färg kan du skratta dig lycklig, den är årets detalj och lyfter verkligen ditt vardagsrum och ditt hem till en svårslagen nivå.

 

Detaljerna

De enkla och stilrena mässingsdetaljerna hänger kvar men det sköra, tunna och eleganta försvinner och byts ut mot det lite rejälare, inte flådigare utan bara rejälare.

När det kommer till växter och krukor så ska även här det enkla och naturliga få mest uppmärksamhet. Enkla gröna bladväxter i slitna gamla lerkrukor blir pricken över i:et i varje hem.

När det kommer till konst så ska du inte vara rädd för att hänga upp pampiga antika målningar i rokoko-stil.

 

Hitta stilen

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 23.33.28

Stol- TON (1 695 kr)

Lampa- Watt & Veke (1 180 kr)

Läderknoppar- Stilbeslag (139 kr/st)

Klädhängare- TON (2 450 kr)

Spegel- Gubi (7 575 kr)

Ljusstake- KLONG (525 kr)

 

Slutligen. GOTT NYTT ÅR!!

Advertisements

One Reply to “Den ultimata inredningsguiden för 2016”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s