Att renovera ett rum- Steg för steg

Hej,

Går du och funderar på att renovera ett rum, men du vet inte riktigt vart du ska börja och hur du ska göra? Då hade jag tänkt dela med mig av en steg-för-steg-guide för hur du renoverar ett rum, hoppas att den hjälper dig.

1. Planera:

Det är viktigt att du har en plan, rita rummet från ovan som en planritning och guide till hur man ritar möbler från ovan kommer snart på bloggen. Gör också en mood board där du samlar färg/tygprover, inspirerande bilder och saker som tillsammans skapar den känsla som du vill ha i rummet. Detta kan du göra på papper, men mitt tips är att skaffa ett Pinterest-konto och skapa en anslagstavla som du döper till heminspiration eller något dylikt.

2. Rensa ut:

Du kan inte börja renovera i ett rum fullt med grejor så rensa ut! Gå till en matbutik och be om bananlådor som du förvarar de saker som du vill spara i. Resten slänger du. Denna process är den jobbigaste och beroende på hur mycket grejer du har så får du räkna med att det kommer ta dubbelt så mycket tid som du räknat med.

3. Ta bort listerna:

IMG_4976

Innan du kan börja riva tapet eller skrapa färg så måste listerna bort. Använd en kil eller en platt skruvmejsel som du placerar mellan listen och väggen. Sedan använder du en hammare som du bankar ner kilen/skruvmejseln med, efter ett tag lossnar listen. Detta är ett väldigt effektivt sätt att lossa listen från väggen.

4. Riv tapeten:

Rummet jag renoverade hade tapeter, då är det bara att hitta en flik någonstans och dra. Om du tänkt måla direkt på väggen så måste all tapet bort men om du tänkt använda dig av renoveringstapet så måste inte all tapet bort men det mesta möjliga. Om väggarna är målade så besök en färghandel för att få rådgivning kring vilka steg du ska arbeta med för att få bort färgen utan att skada väggen.

5. Eluttagen:

IMG_4978

Skruva loss, lampknapparna och eluttagen.

6. Renoveringstapet:

IMG_4979

Renoveringstapet använder du istället för att slipa och spackla. De finns att köpa i vilken färgbutik som helst och är som en vit grov tapet. Du sätter upp den på samma sätt som du sätter upp en vanlig tapet med tapetklister. Arbeta dig uppifrån och ner med en mjuk tapet skrapa (den ska vara böjlig) för att undvika bubblor. Renoveringstapet ger dig en jämn yta att arbeta med och det är verkligen värt priset!

7. Måla:

IMG_4980

IMG_4986

Måla första lagret med färg och se till så du har rätt roller, så att den inte är för luddig, då har det en tendens att bli flammigt. Fråga i färghandeln efter vilken roller som är bäst för väggmålning. Observera dock att första lagret kan bli flammigt även om du har rätt roller, då är det bara att måla ett varv till. Se på färgburken hur lång torktiden är innan du målar ditt andra varv.

8. Köpa golv:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se till så att golvet passar med färgen/färgerna på väggarna och golvet/golven i resten av lägenheten. Mitt bästa tips är klickgolv i riktigt trä. Det är jättelätt att lägga själv och blir supersnyggt.

9. Ta bort trösklarna:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta bort dörrtrösklarna in till rummet så att de inte är i vägen när du lägger ditt nya golv.

10. Lägga golv:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om det inte är någon plast under plankorna som hamnar emellan trägolvet och ditt gamla golv så köp en rulle skumplast och rulla ut. Sedan är det bara att klicka ut golvet direkt på plasten som ligger på det gamla golvet. Har du en plastmatta sen tidigare så behöver du alltså inte dra bort den.

11. Sätt fast alla lister:

Nu sätter du tillbaka all lister, bäst med lim.

12. (Garderobs/hyllsystem)

IMG_4983

Om du planerar att ah ett garderobssystem på väggen (t.ex i hall eller sovrum) så är det dags att sätta upp det nu.

13. Inred:

Dags att göra rummet personligt, dekorera och inred det som du vill!

Skärmavbild 2015-06-23 kl. 12.46.58

Observera att rummet är ännu långt ifrån klart när det kommer till punkt nr.13.

Hoppas att denna guide hjälpte dig!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s