Åtta steg mot din drömbalkong

Här kommer en liten vårspecialare, nämligen lite tips på hur du får din balkong att kännas mysig, välkomnade och lite som en trädgård. Som om du bodde på landet fast mitt i staden. Dessa knep är billiga samt lätta att fixa och tänk vad mysigt att göra i ordning balkongen nu inför sommaren. För snart är den här med alla sina sena sommarkvällar och grillmiddagar!

1. Möblerna

Personligen tycker jag att plåtstolar är de som passar bäst på en balkong. De tar inte mycket plats och de ger känslan av fransk café-lyx. Bordet behöver dock inte vara i plåt, det skulle till och med kunna bli en fin brytning att bordet fick vara av annat material. Har du ont om plats på din balkong tipsar jag därför om ett utfällbart balkongbord, tar ingen plats, blir superfint och lagom i storlek för två personer. Har du mer plats så är bord med Glasskiva och Tänk också på att plåtstolar lätt blir kalla så var förberedd med filtar och stolskuddar.

2. Placering och förvaring av växterna

Växterna får din balkong att se ombonad och välkomnande ut så ha många utav dem. Men att låta alla växter få trängas i ett hörn på balkonggolvet ger intrycket av att balkongen är stökig även om den inte är det. Därför är mitt bästa tips en blomstege och om du känner dig byggsugen så finner du hur du bygger en sådan själv här. Ett annat, enklare sätt att göra på (som också tar mindre plats) är att du:

1) Finner två plankor (längd: ca 175 cm  bredd: ca 7 cm)

2) Sedan sågar du till 7 stycken mindre träbitar (längd: ca 44 cm  bredd: ca 5 cm)

3) När du har alla bitar färdigsågade så spikar du upp de mindre träbitarna tvärs över mellan de två långa plankorna så att de korta läggs omlott på de långa.

4) Fäst eller luta mot en vägg på din balkong.

5) Som krukor kan du fästa (spika fast) gamla rostiga konservburkar på stegens “steg”. Dessa konserver blir dock bara krukor för mindre blommor/växter. Eller kanske för kryddor..?

3. Fruktlådan med oväntat innehåll

Plåtstolar blir lätt nedkylda därför är det bra att ha lite filtar och kuddar redo för när det behövs. Mitt bästa tips är att ha en gammal fruktlåda med dessa saker i. Det ger en lantlig känsla och passar otroligt fint in på en balkong. Sådana här fruktlådor går att finna inyproducerade i inredningsbutiker eller secondhand/loppis (då är de som allra finast).

4. Plåtbalja = Perfekt som stor kruka

Självklart har du inte bara små örter ute på din balkong utan säkert en och annan lite större växt också. En plåtbalja passar utmärkt som kruka för en stor växt eller många små växter.

5. Trasmatta/or

Att ha en matta på balkongen tillför en ombonad varm känsla och visst är det mysigt att på en lite smått kylig morgon ha något som värmer fötterna en aning när man äter sin första nu-är-det-sommar-och-jag-äter-på-min-balkong-frukost för i år.

6. Flaskor som vaser

Har du en fin blombukett som du inte vet vad du ska göra av, några sticklingar från några av dina blommor eller några snittblommor som överlevt lägre än de andra från förra veckans bukett? Då är ju vaser den enkla lösningen men tänk vad tråkigt det blir i jämförelse med att använda gamla glasflaskor i alla dess färger. Det blir så mycket mer personligt och billigt för den delen. Du kan t.ex ta gamla tomma ölflaskor som du lägger i varmt vatten och tar bort etiketten på eller så fyndar du fina gamla glasflaskor på loppisar. Deras etiketter kan dock var vara fina att behålla på. Mixa och matcha som du vill, bruna, gröna, genomskinliga, låga, höga, smala, knubbiga, nya och gamla.

7. Vattenkannan

Vattenkannan är inte bara någonting praktiskt utan kan även fungera som prydnad. En fin gammal vattenkanna i järn tillför en lantlig känsla så mycket finare än vattenkannor i plast. Att notera är att en sådan vattenkanna i järn kostar också mer.

8. Belysning

Till sist- belysning. Lampor är moderna så om du vill få en riktigt mysig känsla på din balkong så är mitt bästa tips att använda ljus. Ljus av alla dess former, små värmeljus, blockljus och stearinljus. Mer tips och trix kring ljus och hur du själv kan göra ljus kommer i ett inlägg framöver så kika in då.

Dessa var några av de bästa knepen jag kan ge dig om du vill skapa en mysig, lantlig, hemtrevlig och välkomnade balkong. Hoppas de hjälpte! 🙂

P.S. Bilder kommer i nästa inlägg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s