9 konkreta tips på hur du får ditt lantliga kök

Köket, husets hjärta… Nog ett av mina favoritrum att inreda, mitt tips är att lägga mycket tid på detaljerna, då kommer du få ett mysigt kök med massa hemmakänsla. Gamla plåtburkar med bortskavda motiv, blommor, buketter och färska kryddor i fönsterna, fint porslin på de öppna hyllplanen och de udda stolarna vid det slitna köksbordet allt samspelar och skapar ett lantligt kök.

Så här kommer några fler konkreta tips:

1. Det rutiga golvet

Är du ute efter ett kök med retrostil så finns det inget mer självklart än det rutiga golvet. Svart och vitt är tidslöst, men låt inte dessa två färger ta över i köket, blanda in färgglada detaljer och mäktiga krukväxter. När det kommer till färger så utmana ödet och blanda in ljusa pasteller, tro det eller ej men det passar till det tuffa svartvita golvet. Kanske mintgröna väggar..? Fastna heller inte vid tanken att golvet måste vara i klinker eller sten, det blir även väldigt fint att handmåla svartvita rutor direkt på gammalt  trägolv.

2. Gamla plåtburkar  =  BÄSTA förvaringen

Gamla plåtburkar med bortskavda motiv går att finna på näst intill alla loppisar och Second Hand- butiker som finns. Det tillför mycket till lantkänslan att få hälla müslin från en sliten plåtburk och servera vinergum direkt från den äldsta orginalförpackningen av dem alla. Skym inte undan dem bakom ett par skåpluckor utan låt dem istället stå framme på köksbänken eller på en öppen hylla i ditt kök. Låt de också få trängas med fina gamla prydnadssaker som tillför en lite barnslig känsla, en gammal samlarbil eller en varför inte en prydnadspingvin. Ja, vad som helst i prydnadsväg egentligen som du finner och tycker är fint, tro mig, det blir fint!

3. Rustika möbler

Ett rustikt bord i mörkt massivt trä gör sig finfint i ett lantligt kök med ljusa väggar (kanske vita). Släng ut alla rangliga plywood eller glasbord från Ikea och gå istället på loppisar eller sök på internet. Ett annat typ utav bord som är väldigt passande i ett lantligt kök och som helt säkert är alldeles unikt är att ha en gammal dörr som bordsskiva och sedan köper man träbockar (om du vill bygga dina egna arbetsbockar/träbockar så hittar du tillvägagångssättet här) som man placerar under “bordsskivan”. Detta blir väldigt fint. Stolarna ska också vara gamla och rustika men alla måste inte vara likadana. Finn en lite skrapad stol någonstans som du tycker är fin, köp den och finn en annan stol som du känner likadant för och som du upplever passar med bordet (tänk inte på den andra stolen), och fortsätt på detta viset till du har en fin köksgrupp, med (ett) unik(a) och rustik(a) bord/stolar.

Länkar till sajter där du kan köpa rustika träbord online hittar du här, här, här, här, här, här, och här.

4.Porslinet

Jag vet att jag tjatar mycket om porslinet men det är en sådan viktig del i det lantliga köket. Med fint porslin på bordet så behövs inga bordsdekorationer och att låta porslinet stå framme och synas på öppna hyllplan gör så mycket för lantkänslan. Blanda, mixa och matcha med mönstrat (kanske bommigt) porslin och porslin i ljusa pasteller men kom ihåg den genomgående färgen!

5. Blommor och andra växter

Var inte rädd för att ha fina växter och blommor i köket, de måste inte vara tydliga färgprickar utan kanske bara gröna om du är rädd att de ska stjäla för mycket uppmärksamhet. Det gör så mycket för atmosfären i hemmet och får det att kännas hemtrevligt. Eller varför inte odla färska kryddor i köket. Vill du ha mer inspiration om hur du kan plantera dessa växter på ett kreativt sätt, så kolla här.

6. Lampan

Glöm inte lampan, den gör så mycket för rummet och en ful lampa kan förstöra ett helt rum. Jag skulle satsa på en fin gammal mässingslampa i ett lantligt kök, passar till allt och de är tidslösa. De passar dock bäst i kök med ljusa väggar och mörka detaljer (om man frågar mig). En sådanhär (eller denna) “industrilampa” passar också väldigt bra i ett lantligt hem likaväl denna glaslampa.

7. Kökssoffan

Om det är någon möbel som du finner i nästan alla lanthem så är det kökssoffan. Det finns så många varianter av den även lite modernare om det skulle önskas, känslan förblir densamma. De är inte heller så svåra att bygga själva. Här finner du steg för steg hur du bygger ihop din egen kökssoffa. Om denna soffa känns för modern så finns denna sajt där du finner mängder med kökssoffor till salu, dock så är det på loppis som du gör de bästa fynden, kom ihåg det…

8. Köksvågen

En köksvåg passar i alla kök speciellt i lantliga, satsa på en fin, gammal (gärna lite rostig) våg i någon pastellfärg eller i en färg som matchar ditt porslin (genomgående färgen). De finns att fynda överallt på blocket, tradera och på en mängd loppisar.

9.Diskhon

Ja, diskon är ett krångligt inköp om man frågar mig. Jag tycker att porslins-diskhoar är de som passar bäst i lantliga kök. Förr i hemmen på landet så hade man en porslinsskål och kanna med vatten i varje kök (om man var en rik bonde) istället för en disko som inte fanns då. Även om diskhoar i porslin är fina så är de inte så praktiska, de blir repiga och i reporna så samlas smuts som kan vara svårt att få bort. De kan också gå sönder om du tappar något eller slänger något hårt direkt i diskhon. Därför skulle jag nog ändå välja en diskho i rostfritt stål, det passar det med, för var man en bonde som hade det lite sämre ställt så hade man en metallbalja i köket. Du kan också köra på en mässings-diskho som matchar lampan och det rustika bordet. Glöm heller inte bort kranen, det finns mängder med fina gamla mässingskranar som skulle passa.

Hoppas att dessa knep har ökat din kreativitet och gett dig fler idéer!

P.S. Bilder kommer i nästa inlägget.

Advertisements

One Reply to “9 konkreta tips på hur du får ditt lantliga kök”

  1. Verkligen! Finns det något snyggare än rutigt golv och en kökssoffa i gammal stil. På Gammla i Umeå finns en byggnad där de har ett plankgolv med original svart-vita rutor målade. Hur snyggt som helst, eftersom det är rejält nött också 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s